Bursa’daki 133 yıllık tarım lisesinin öğrencileri zeytinyağlı sabun üretiyor

Yiyecek ve İçecek, Tarım, Besin Teknolojisi, Laboratuvar Hizmetleri ile Hayvan Yetiştiriciliği ve Sıhhati olmak üzere 5 alanda eğitim verilen lisenin öğrencileri, okulda gerçekleştirdikleri üretimle de ön plana çıkıyor.

Okulun Laboratuvar Hizmetleri Alanı öğrencileri pirina ismi verilen sıkım zeytinyağının posasını laboratuvarda çeşitli süreçlerden geçirerek doğal zeytinyağlı sabuna dönüştürüyor. Alandaki yaklaşık 120 öğrenci, zeytinyağlı sabunun üretim ve paketleme kısmında misyon alıyor.

Okulun büfesinden satışa sunulan sabunlardan elde edilen gelirle öğrenciler harçlığını çıkarıp, döner sermayeye de katkı sağlıyor.

Okul Müdürü Ali Cihan, AA muhabirine, 430 dönüm arazi üzerine kurulan ve 5 farklı alanı olan okulda öğrencilerin yüklü olarak alanda eğitim gördüğünü söyledi.

Kültür dersleri haricinde öğrencilerin serada, tarlada ve hayvan ahırlarında sınıf ortamından uzak eğitim gördüğünü belirten Cihan, öğrencilerin keyifle okula geldiğini kaydetti.

Cihan, okuldaki uygulamaların veli ve öğrenciyi keyifli ettiğini anlatarak, şöyle devam etti:

“Okulumuzda bir ekosistem konseyi. Okulumuzdaki küçükbaş hayvanların gübreleriyle doğal gübreleme yapıyoruz. Tarımdaki öğrenciler burada ürettiklerini gastronomide sunuyorlar. Bunun yanında soğuk sıkım zeytinyağı ünitelerimiz var. Burada hem vatandaşın zeytinyağlarını sıkıyoruz hem de buradan çıkan pirinalar atık olarak değil zeytinyağlı sabun olarak önümüze geliyor. Tarım alanının yetiştirdiği tıbbi aromatik bitkiler, papatya, lavanta üzere eserler de alanımızda oda spreyine, sabuna, otomobil kokusu üzere eserlere dönüşüyor. Eserler okulumuzun satış büfesinden halka sunuluyor. Konuklarımız bunları satın aldığında çocuklarımız bunların gelirinden hisse alarak cep harçlıklarını kazanmış oluyorlar. Çabalarının karşılığını aldıkları için mesleklerini sadakatle severek yapıyorlar.”

“DOĞAL ZEYTİNYAĞI SABUNU YAPIYORUZ”

Alandaki yaklaşık 120 öğrenciyle AR-GE ve ÜR-GE çalışmaları yürüttüklerini söyleyen Laboratuvar Hizmetleri Alanı Şefi Fatmagül Kapaklı da yaptıkları tahlil uygulamalarıyla bir çok doğal eseri okulda imal ettiklerini vurguladı.

Kapaklı, “Doğal zeytinyağı sabunu yapıyoruz. Bununla bir arada doğal papatya eserlerimiz de oluyor. Tabiatta mayıs ayında papatyaları topluyoruz. Biraz beklettikten sonra yağda 15 gün kadar bekletip süzüyoruz. Beklettikten sonra yağını süzüp sabun yapıyoruz. Yaptığımız bu çalışmaları okulumuzun kafe restoran kısmındaki satış yerinde sergiliyoruz.” sözlerini kullandı.

Laboratuvar Hizmetleri Alanı 12. sınıf öğrencisi Keremcan Akan ise, okul içinde ve dışında çeşitli atölye çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Burada imal ettikleri eserlerin satışından elde ettikleri harçlıkların kendilerini motive ettiğini belirten Akan, “Burada sabun, mum üzere çeşitli eserler üretiyoruz. Çalışmalarımız uygun gidiyor, eğleniyoruz. Döner sermayeden kazandığımız fiyatlar de oluyor. O da bizleri ekstra motive ediyor.” dedi.

Akan, lisenin akabinde biyokimya, moleküler üzere kısımlarla lisans hayatına devam etmeyi hedeflediğini aktardı.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir