Güvenilir Eser Platformu’ndan yapılan açıklamada, okuldaki enfeksiyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Dr. Nadir Saraç, “Okul çağı çocuklarında birçok farklı enfeksiyon ile karşılaşılmaktadır. Bunların başında ise üst teneffüs yolu enfeksiyonları gelmektedir. Bu enfeksiyonlar; virüs yahut bakteri kaynaklı olabilir. Bundan ötürü çocukların bağışıklık sistemleri güçlü olmalıdır. Antioksidan besinlerden varlıklı, kâfi ve istikrarlı beslenme, tertipli fizikî aktivite, kaliteli uyku, az ölçüde paketli besin tüketimi, paklık ve hijyene dikkat edilmesi güçlü bir bağışıklık sistemi için olmazsa olmazlardandır. Bilhassa nizamlı uyku ve besin bedeli açısından varlıklı bir kahvaltı çocukların okuldaki muvaffakiyetini ve derslere olan konsantrasyonunu kıymetli derecede arttırmaktadır” sözlerini kullandı.
AMERİKAN PEDİATRİ AKADEMİSİ VE DÜNYA SIHHAT ÖRGÜTÜ HAM BAL ÖNERİYOR
Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Pınar Çakır ise Dünya Sıhhat Örgütü (WHO) tarafından üst teneffüs yolu enfeksiyonlarının tedavisine dayanak olarak Antiviral ve antibakteriyel tesirlere sahip olan ham balın önerildiğini bildirdi.
Çakır, şunları kaydetti:
“Özellikle öksürük şiddetinin azalmasına yardımcı olduğu yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir. 2014 yılında Amerikan Pediatri Akademisi’nde yayınlanan, çift kör randomize denetimli bilimsel bir çalışmada ise, ham balın gece öksürüğü ve uyku kalitesi üzerine tesiri araştırılmıştır. Çalışmaya, 7 gündür öksürük sebebiyle hastanede yatan 130 çocuk katılmıştır.
Birinci küme, deney kümesi olarak belirlenmiştir ve her çocuğa, gece uykusundan 30 dakika evvel, 10 g ham bal verilmiştir. İkinci küme, denetim kümesi olarak belirlenmiştir ve hiç ham bal almamıştır. Çalışmanın sonucunda, Nizamlı olarak ham bal tüketen kümenin gece öksürüklerinde manalı derecede azalma olduğu bunun yanında, uyku kalitelerinin de düzelme olduğu tespit edilmiştir.”
“ENFEKSİYONLARDAN KORUNMAK İÇİN ÇOCUKLARINIZI ANTİOKSİDANLARDAN GÜÇLÜ BESLEYİN”
Güvenilir Eser Platformu Müşavere Heyeti Lideri Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı ise çocukların beslenmesine, kaliteli protein kaynaklarından; kırmızı et, tavuk, balık üzere besinler, kalsiyum açısından varlıklı; yoğurt, kefir, peynir üzere besinler, koyu yeşil yapraklı sebzeler ile kırmızı mor meyvelerin kesinlikle eklenmesi gerektiğini vurguladı.
Samancı şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ayrıca tabiatta bilinen en güçlü antioksidan olan propolis, B kümesi vitaminleri, magnezyum, çinko ve demir mineralleri açısından güçlü arı sütü ve doğal probiyotik özellikte olan arı ekmeğini de tertipli olarak tüketmelerini sağlayın. Ayrıyeten okul çağı çocukları için kahvaltı en değerli öğündür. Sabah yapılan kahvaltı çocuğun öğrenmesinde daha başarılı olmasını sağlar.
Çocukların kahvaltısında; anne sütünden sonraki en kaliteli protein kaynağı olan yumurta, kalsiyum açısından güçlü süt, kaliteli bir yağ kaynağı olan zeytin, vitamin mineral açısından güçlü salatalık, domates ve yüksek lif içeriğine sahip tam buğday ekmeği yer almalıdır. Ayrıyeten orta öğünlerde 1 tatlı kaşığı arı sütlü ham bal karışımı, 2 tatlı kaşığı polen, 1 tatlı kaşığı arı ekmeği ve en az 10 damla Anadolu propolisi tüketimi tekrar çocukların günlük antioksidan gereksiniminin karşılanması için gereklidir”