Bebeklerde beslenme düzeni diş sağlığını etkiliyor

İSTANBUL (İGFA) – Bebeklerin süt dişlerinin çıkmaya başladığı birinci 12 aylık devrin altını çizen Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir diş doktoru denetimlerine de tekrar birebir devirde başlanması gerektiğine dikkat çekti.

Bebeğin çürük riskinin belirlenerek ebeveynlerin bebeğin ağız hijyeninin devamlılığı konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini aktaran Nurgül Demir “Ağız sıhhatinin idame ettirilebilmesi için, bebeğin diyet programında şeker içeren sıvı ve katı besinlerden kaçınılmalıdır. Bebeklerin büyüme ve gelişimine sağladığı yararları tartışılmaz bir gerçek olan anne sütünün ise içerdiği şeker sebebi ile, çürük oluşumuna sebep olabileceğini göz önünde tutmak gerekiyor. Her emzirmeden sonra bebeğin ağız içinin su içirilerek yahut nemli bir pak gazlı bezle silinerek temizlenmesi; ağız içindeki yumuşak dokularda süt artığı kalmasını engelleyerek, ağız içi pH’nın dengelenmesini sağlıyor” açıklamasında bulundu.

İLK DİŞLERLE BİRLİKTE FIRÇALAMA ŞART

“Bebeğin birinci dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren ise, sabah birinci beslenmesinden sonra ve gece uyumadan evvel, bebek için uygun bir diş fırçası ve diş macunu ile dişler kesinlikle fırçalanmaya başlanmalıdır. Ek besinlere geçilen devirde, çocukların tüketeceği atıştırmalıkların içine tat verici olarak beyaz yahut esmer şeker değil; bal, pekmez ve keçiboynuzu özü üzere doğal eserler eklenmelidir” tabirlerini kullanan Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir “Ancak bebeğin kolay uykuya dalmasını sağlamak maksadıyla, bebek katiyen bal yahut pekmezle tatlandırılmış biberon yahut emzikle uyutulmamalıdır. Gece tükürük akışı, gün içindeki düzeylere nazaran çok daha azdır. Gece boyunca diş yüzeylerinde kalan ve ağız içinde pH’yı düşürerek çürük yapan bakterilerin üremesine sebebiyet veren şeker; bebeklerde erken çocukluk çağı çürükleri’ denilen ve tüm süt dişlerini içeren, yaygın çürüklerin oluşmasına neden olur. Süt kalsiyum kaynağı olarak doğal ve tatlandırıcısız olarak tüketilmeli; besleyici özellikteki bal, pekmez üzere doğal eserler tüketildikten sonra diş yüzeyleri kesinlikle temizlenmelidir.”

5 yaşa kadar, çocuklara gerçek beslenme alışkanlıklarının kazandırılması gerektiğine vurgu yapan Nurgül Demir çocukların, sağlıklı ve doğal besinler tüketmesi gerektiğini belirtti. Okula başladıkları devirde ise şeker alımının sonlandırılması gerektiğini aktaran Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir “Uzun periyot diyet programları planlanarak, okul çağında bir pediatrist denetimi altında devamlılığı sağlanmalıdır. Süt ve doğal süt eserlerinin çürük önleyici tesirleri olduğunu burada tekrar hatırlatayım. Çocuklar için tercih edilen sütler, mümkün olduğu kadar doğal ve katkısız olmalıdır. Şeker içeren meyveli hazır sütler ve yoğurtlar yerine, mevsim meyveleri süte yahut yoğurda karıştırılarak çocukların tüketmesi sağlanmalıdır.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir