Coğrafyamıza özgü tavşan kanı çay nasıl demlenir? İşte nefis çayın ipuçları…

Çayı; tabiatın bin bir çeşit mucizesini içinde barındıran bitkileri toprağa eken, bakımını yapan, günü gelince hasat eden, işleyen, güçlü zahmetle emek verenleri hürmetle, minnetle hatırlayarak, şefkatle dokunur üzere demlemek gerek. İşte bu yüzden dünyanın her yerinde çay demlenirken zariflik, incelik ve tabiata olan hürmet ön plana çıkıyor. Çayı demleme formülü kadar servis sunuş formu de değerli elbette. Çay içenlerin keyifli bir tecrübe yaşaması için birçok etkenin birbirini tamamlaması gerekiyor.

Günümüzde herkesin kendine has bir demleme biçimi var. Aslında çay demlemenin tek bir kuralı yoktur. Dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecek olan çayın da demlenmesi için birçok farklı püf noktası yahut şahsa nazaran farklı formülleri vardır. Demleyen kişi; çayı, suyu, demliği kendi keyfine nazaran bir sanat yapıtı üzere birleştirip en keyifli tadı, en yararlı içeriği üretmeye çalışıyor. Bu arayış günden güne, denemelerle daha da düzgün sonuç veriyor. Sonuçta her bardak çay, bize özgünlüğüyle bize kendi kıssasını anlatıyor. Biz burada genel olarak coğrafyamızda en çok tercih edilen bizim metot siyah çay demleme hakkında bilgi vereceğiz.

Tavşan Kanı Çay Nasıl Demlenir?

1) Evvel 3 yemek kaşığı düzgün kalite siyah çayı demliğe alalım.

2) Demliğe yaklaşık 3 su bardağı (0.65 litre) taze kaynamış suyu ek edelim. Kapağını kapatalım. Küçük bir püf noktası verelim: demlik suyun akması için bırakılmış deliklerin üst düzeyine kadar su ile dolmuş olmalı ki çayın demi daha hoş çıksın.

3) Demliği ocakta kaynamaya devam eden çaydanlığın üzerine yerleştirelim. Çaydanlığın içindeki su vakitle azalacağı için denetim etmek ve gerekirse su eklemek gerekir. Unutmayın içerisinde yeteri kadar su olmayan bir çaydanlık uzun mühlet ocakta kalırsa birinci başta çaydanlığın kaynak yerlerinden eriyerek delinmesine ve devamında çok daha önemli güvenlik problemlerinin yaşanmasına neden olur.

4) Çayın deminin oturması yaklaşık 20-25 dakika sürecektir. Bu müddetin sonunda birinci bardakları servis edebilirsiniz.

5) Birinci çayları servis ettikten yaklaşık 15 dk sonra mümkünse çayı demlikten almak daha âlâ sonuç verecektir. Şayet demlik poşeti kullanıyorsanız poşeti çok sıkıştırmadan 8-10 saniye süzdürerek çıkarabilirsiniz. Böylece daha uzun müddet çayınızın keyfini sürebilirsiniz. Demlik poşeti kullanmıyorsanız yahut süzmek için öbür çay demleme aparatları yoksa çay demlikte kaldığı mühlet uzadıkça acımsı bir tat verebilir.

6) Çayınızı süzdürerek çıkarmışsanız şayet, zati çayınız yeterinde demlendiği için 45 dk daha keyifle tüketilebilir. Şayet çayı süzmemişseniz bu müddet 25-30 dk civarındadır ve müddet uzadıkça çay bayatlayıp acılaşır.

Çay Demleme Püf Noktaları Nelerdir?

15 g çay kaç yemek kaşığı? 15 g çay yaklaşık 3 yemek kaşığı çay demektir.

3 yemek kaşığı çay ile kaç bardak çay çıkar? Bu sorunun karşılığı bardağa nazaran ve ne kadar demli çay sevdiğinize bağlı olarak değişir elbette lakin kabaca fikir vermesi açısından şöyle diyebiliriz: Kahveci tipi küçük uzunluk bardaklarla en az 9-10 bardak çay elde edilebilir. Ajda bardağı olarak da bilinen daha büyük uzunluk bardaklardan kullanıyorsanız en az 7-8 bardak çay rahatlıkla çıkar. Tabi açık çay seviyorsanız bu sayı çok daha fazla da olabilir.

Çay Demleme Poşeti: Çay demleme poşeti kullanmak demliği kolay temizleyebilmek için tercih edilir. Pratiktir ve çayı kaşıkla ölçmeye gerek kalmaz. Her seferinde her poşetten ne kadar çay çıktığını bilirsiniz. Bu bağlamda demlik poşeti kullanmak kolaylık sağlar.

Çay Saklama: Çayı saklama şartları da en az çayı hoş demleyebilmek kadar çayın lezzeti açısından ehemmiyet taşır. Çayı sıcak ve nemli ortamlardan uzak tutmak kıymetlidir. Mümkün olduğunca direkt güneş görmeyen bir yerde kapalı kutularda yahut vakumlu poşetlerde saklamak en doğrusudur.

Taze Su: Güzel çay demleme sırları ortasında çay demlerken her vakit taze su kullanmak gerektiği yer alır. Kireçli musluk suları yerine kesinlikle arıtılmış yahut damacana suyu tercih edin. Bekletilmiş yahut daha evvelden kaynamış ve soğumuş suyu tekrar kaynatarak muhakkak kullanmayın, bu sular daha az oksijen içerdiğinden çayın lezzetindeki eksikliği çarçabuk hissedebilirsiniz. Çay demlemek için suyun ülkü pH pahası 7 civarındadır.

Kaynatma & Demleme: Çaydanlıktaki suyu kaynatırken demliği de üzerine koyun ki ısınsın. Böylece su kaynamaya başlayınca çok beklemeden demleme kademesine geçilmiş olur. Çok beklerseniz kaynama mühleti arttıkça suyun oksijeni düşecektir. Uzun müddet kaynamış suyla çay demlenmesi tavsiye edilmez. Mühlet vermek gerekirse en fazla 8-10 saniye diyelim. Kaynayan suyu ocaktan aldıktan sonra mümkünse 3-4 dakika bekletip o denli çayı demleyin. Kaynar haldeki suyla demlemek çayın aromasını bozar. Sonrasında en kısık ateşte çaydanlığın sıcaklığını sabit tutacak formda ocakta bırakabilirsiniz.

Demlik Seçimi: Çay demlemek için nasıl bir demlik tercih edilmeli? Sorusunun yanıtı net bir formda porselen demlik kullanılmalı biçiminde verilebilir. Yaygın olarak metal demlikler kullanılsa da güzel bir çay keyfi için porselen demlikten daha uygunu olamaz.

Kaynak: nefisyemektarifleri.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir