Genetiği değiştirilerek sıcağa dayanıklı arı üretildi

Dünya çapında artan arı vefatlarına tahlil arayışına genetik bilimi de dahil oldu. Birleşik Arap Emirliklerinde genetik mühendisleri arıların DNA’sını değiştirdi. Hedef arıları global ısınmaya güçlü hale getirmek.

Sıcaklıkların 45-50 dereceye dayandığı vakit arıların hayatta kalamadığı belirtilirken, bunu çözmek için kraliçenin DNA’sına müdahale ediliyor. Bu sayede kraliçenin yumurtalarından gelişecek binlerce arı da sıcağa sağlam hale getirilmiş oluyor.

Dubai’ye bağlı Hatta bögesindeki bal arısı merkezinde 2 bin 500’den fazla kovan bulunuyor. Arıcılar, artan sıcaklıklardan etkilenen arıların nektar ve polen toplayamadığını belirterek global ısınmanın tesirlerine dikkat çekiyor.

SAYILARINDA YÜZDE 35 DÜŞÜŞ VAR

Birleşmiş Milletler raporları, arı ve kelebek üzere polen taşıyıcılarının sayısında yüzde 35’lik bir düşüş olduğunu gösteriyor.

Yoğun tarım, global ısınma ve ziyanlı böceklerin artıması, arıların süratle yok olmasına yol açıyor. Uzmanlar giderek artan arı ölümlerinin dünyadaki hayatı tehdit ettiği ihtarında bulunuyor.

Zira Dünyadaki bitkisel besinlerin dörtte üçü, arı, kelebek, böcek üzere polen taşıyan canlılar sayesinde elde ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir